Výroba vína

Po vylisovaní hrozna sa kvasinky, ktoré sú prítomné na šupke hrozna dostávajú do styku s hroznovým cukrom (glukózou) a začínajú kvasiť. Produktmi tohoto procesu je etanol a oxid uhličitý. Etanol (lieh) extrahuje farbu zo šupiek hrozna. Tým vzniká víno červené z tmavých bobúľ hrozna, alebo biele zo štavy z bieleho hrozna, ktorá je bezfarebná. Či je vino sladké alebo suché určuje proces kvasenia. Ak je tento proces dokonalý, väčšina cukru sa rozloží a vznikne vino suché. Ak je tento proces predčasne zastavený, vznikne víno sladšie.

Ak k už hotovému vínu pridáme cukor a kvasinky, nastane opäť process kvasenia – zväčša už vo fľaši. Týmto spôsobom sa vyrába originálne šampanské a šumivé vína. Nepravé šampanské a šumivé vína vznikajú pridávaním oxidu uhličitého do už hotového vína.